Brownie czy jagielnik? Po prostu zdrowe i mocno czekoladowe ciasto. :)

Przepis na mocno czekoladowe ciasto. Oto taki prosty czekoladowy jagielnik.

 

Składniki:

2 torebki kaszy jaglanej ugotowanej

1 puszka schłodzonego mleka kokosowego (używamy tylko warstwy przypominającej śmietanę)

1 banan

2 łyżki dowolnego tłuszczu (u mnie olej kokosowy) oraz masło do wysmarowania blachy 

4 łyżeczki kakao

2-3 łyżki masła orzechowego (można dodać po prostu samych orzechów)

2 jajka

1 tabliczka gorzkiej czekolady 70% (u mnie z kawałkami pomarańczy)

3 łyżki miodu

0,5-1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 łyżeczki ksyitolu

wiórki kokosowe do posypania blachy

cynamon do posypania ciasta przed pieczeniem

orzechy do przyozdobienia ciasta przed pieczeniem (u mnie nerkowce)

 

Przepis:

Wszystkie składniki poza jajkami i proszkiem do pieczenia łączymy i blendujemy. Sprawdzamy słodkość otrzymanej masy. W razie potrzeby dodajemy więcej miodu i/lub ksylitolu. Dodajemy jajka i proszek do pieczenia i ponownie blendujemy aż będzie w miarę jednorodna masa. Jest dość gęsta. Opcjonalnie można dodać trochę wody. Wylewamy masę na blachę, którą wcześniej posmarowaliśmy masłem i posypaliśmy wiórkami kokosowymi. Ciasto posypujemy cynamonem oraz przystrajamy orzechami. Pieczemy 30 minut na 180 stopni. Później ciasto należy schłodzić w lodówce.

 

Smacznego!

 

 

 

Write a comment

Comments: 0